színház jótékonyság Süsü sárkány

Kétszáz rászoruló gyermek, száz család élelmezését segítették a népszerű színművészek

Több száz kiló tartós élelmiszert, közel egy tonna almát vitt Süsü, a sárkány kétszáz rászoruló tolcsvai kisgyermeknek augusztus 4-én, csütörtökön. Az esélyegyenlőségért kiálló HADART Színház társulata és az SOS Gyermek Alapítvány képviselői az őszre elegendő alapélelmiszerek mellett több ezer gyermekruhával és több száz játékkal érkeztek a faluba, ahol minden kiskorú hátrányos helyzetű. Az adományokat Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere vette át a száz érintett család nevében, a helyi óvodában. A HADART Színház törekszik arra, hogy idén ősszel több hátrányos helyzetű településen informatikai eszközökkel segítse a kisiskolásokat.

 

Több száz kiló élelmiszerrel, gyermekruhával, játékokkal és a legnépszerűbb mesejátékuk főhősével, Süsüvel érkeztek a Tolcsvai Napköziotthonos Óvodába a HADART Színház tagjai és az SOS Gyermek Alapítvány munkatársai. Az adományt nagyon várták a falu gyermekei, hiszen ez az őszi hónapokban elegendő alapélelmet jelent számukra. Az élelmiszercsomagokat, a több ezer ruhát és játékokat Háda János, a HADART Színház alapító vezetője, valamint Fodros Iván, az SOS Gyermek Alapítvány elnöke és a Süsüt alakító színművész, Bárány Gergely adta át a kicsiknek és a családokat képviselő polgármesternek.

Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta: Tolcsva a leghátrányosabb helyzetű, úgynevezett LHH-s besorolású település, ezért nagyon nagy segítséget jelent számukra az adomány. „Az óvódások, az iskolások és az idősek nappali étkeztetését az önkormányzat pályázati forrásokból igyekszik megoldani, hogy ezzel is segítse a családokat. Közel kétszáz gyermeket látunk el, sajnos bőven van helye az élelmiszernek, a ruhák pedig nagy szolgálatot tesznek majd az iskolakezdéskor. A faluban élünk a közfoglalkoztatással kombinált gazdálkodás lehetőségeivel is, hogy önellátó rendszerben termeljük meg amire a családoknak a legnagyobb szüksége van. Minél több konyhai alapanyagot próbálunk előállítani, hogy egész évben meleg étel kerüljön a gyermekek asztalára” – hangsúlyozta a polgármester.

Háda János, a HADART Színház alapító vezetője elmondta: „másfél évvel ezelőtt a minden generáció által imádott Süsü, a sárkány című zenés mesejátékunkat hoztuk el Tolcsvára, hogy a minőségi kultúrát népszerűsítsük a falu gyermekei körében, akik soha nem láttak még színházi előadást. Azóta is gyakran emlegeti a társulat, amikor a Királyt játszó Cs. Németh Lajos kollégánk kinézett a kulisszák mögül, meglátta a kétszáz csillogó szempárt és eleredtek a könnyei. „Ezért éri meg játszani!” – jelentette ki elcsukló hangon. Akkor megfogadtuk visszatérünk ide, hogy segíthessünk ezeknek a gyermekeknek. Ha a test szükségleteivel foglalkozunk, a lélek is nyitott lesz a tudásra, a művészetre, mert a fizikai állapot nem hátráltatja, hogy ezekből a gyermekekből csodálatos felnőttek váljanak – mondta Háda János színművész, rendező.


A hazánkban egyedülállóan infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház legfőbb társadalmi szerepvállalása, hogy a szociálisan rászorulók minden csoportjához elvigye a színházat, legyen szó siket és nagyothalló kisgyerekekről, vagy hátrányos helyzetű településeken élőkről. Érzékenyítő programjuk a 2015/2016-os évadban 35.000 nézőhöz, 70 helyszínre több mint 150 előadás keretében jutott el. A 2016/2017-es évadban ötödik jubileumát ünneplő HADART Színház a megalakulása óta minden évben több alkalommal szervezett és vett részt jótékonysági rendezvényen. Játszottak már koraszülött, autista gyermekek támogatásáért, a siketek és nagyothallók pedig valamennyi előadásukon szeretettel látott vendégek.

A társulat tolcsvai akciója a HADART Színházat működtető, család és iskolasegítő programokban jártas "Jármika" Jövőkép Gyermekalapítvány és az SOS Gyermek Alapítvány együttműködése révén valósulhatott meg. Fodros Iván, az SOS Gyermek Alapítvány elnöke elmondta: legfőbb céljuk a Magyarország területén élő - önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került - családok, elsősorban gyermekek támogatása. „A hozzánk fordulóknak megoldást szeretnénk nyújtani a saját fejlesztésű, komplex problémamegoldó programjaink és közhasznú projektjeink alkalmazásával, legyen az lakhatási hajléktalanság, tartós munkanélküliség vagy egyéb probléma. Országos gyermekvédelmi szervezet létrehozásán dolgozunk, és minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy segíthessünk” – mondta az SOS Gyermek Alapítvány elnöke.

A HADART Színház törekszik arra, hogy idén ősszel több hátrányos helyzetű településen is informatikai eszközökkel segítse a kisiskolásokat.

Az eseményről szóló TV riport:

Kövess minket a facebookon!:  www.facebook.com/hadartszinhaz/